Orebić a legnagyobb település a Pelješac-félszigeten, ahonnan pár perc komppal Korčula. Egy zöld-mediterrán község a tenger és a kopár Pelješac csúcs között.

 
hirdetés

Elhelyezkedés

Orebić a Makarska – Dubrovnik közötti útszakaszról, a Bosznia-Hercegovina területéhez tartozó Neum városa déli oldalán fekvő Ston településnél leágazó útról közelíthető meg autóval. A hosszúkás Pelješac-félszigeten még hatvan kilométert kell autózni időnként eléggé szűkös úton, hogy a községet elérjük. Érdekesség, hogy Makarska légvonalban csupán 37 kilométerre fekszik.

Orebić története

Az 1500-as évek vége felé települt ide az Orebić család, akikről maga a község is kapta a nevét. Eredetileg Trstenica volt a neve, melyet ma a település főtere, egy kis patak és a helyi focistadion viseli.

Az időszámításunk előtti második évezredből már maradtak fenn lakott települések nyomai, melyeket az illírek népe alapított. Ezek elsősorban magaslatokon találhatók. A korabeli temetkezési szokásokra is fény derült, Orebić területén is találtak jó pár halomsírt. Az új időszámítást már római fennhatóság alatt élte meg a terület. A szláv népek később, a VII. században telepedtek le. A XIV. századtól a Raguzai Köztársaság része volt, majd egy rövid francia felügyelet után a Habsburgok kapták meg.

Látnivalók

A településen és a közelben a fontosabb látnivalók az orebići Angyali Üdvözlet kápolna, Nagyboldogasszony kolostortemplom, mokaloi Szent Jakab templom, vlaštici Szent György templom, stankovići Szent Antal templom, podgorjai Karmeni Boldogasszony templom, podgorjai Szent Rókus templom, žukovaci Szent Lőrinc templom. A Pelješac-hegy oldalában az egykori Szent Illés templom állt 961 méteres magasságban, ma már csak romjai láthatók. Orebić közelében épült az Angyalok királynője kolostor. Ez a Raguzai Köztársaság idején őrtorony volt. Innen fenséges panoráma tárul látogatók szeme elé.

A tenger

A tenger a Pelješac-félszigetet szegélyező partján a sztenderd horvát adottságok szerint alakult. Kisebb méretű kopár sziklás öblök találhatók zömmel, de akad karbantartott stand terület is, ahol az apró-kavics kellemesebbé teszi a kikapcsolódást, ráadásul több-száz méter hosszan. A Port Orebić a kikötő, ahol kisebb hajókkal lehet kikötni, de innen indul a korčulai kompjárat is. A szemben lévő Korčula-sziget és a Pelješac-félsziget közti tengerszakasz a kedvező széljárás miatt nagyon kedvelt szörf terület.

Gasztronómia

A gasztronómiai felhozatal megfelel az átlag dalmáciai kínálatnak, ám a félsziget mikroklímája lehetővé teszi a szőlőgazdálkodást, így megkóstolhatjuk a térség híres vörösborát.


fotó: Pero Kvrzica